Barnkläder

Nike var 11 månader när vi fick henne. Hon var ca 70 cm lång och vägde knappt 8 kg. Jag tog huvudsakligen med mig kläder i storlek 74/80. Några plagg i storlek 68 kom också med och det var inga problem att använda dem heller. Det är svårt att uppskatta hur stora kläder man skall köpa, men en tumregel är att barnen oftast är mindre än man tror. Uppgifter om vikt är ofta missvisande (tydligen väger man barnen med en massa kläder på) det är bättre att gå på längduppgifterna. Vi hade turen att få uppdaterade uppgifter om längd och vikt strax innan vi reste. Dessa uppgifter var drygt 6 veckor gamla när vi fick Nike och visade sig stämma ganska bra.

Jag tog med mig alldeles för mycket kläder och framför allt för varma kläder. Eftersom jag hört att man kan få åthutning från kineserna om barnen har för lite kläder på sig så var jag noga med att klä på Nike ordentligt. Det slutade med att jag, av kinesiska kvinnor, fick höra att Nike hade för mycket på sig istället! De hade rätt, Nike höll på att få värmeslag, det var +40 grader mest hela tiden.

Det här var ungefär vad jag hade med mig:

3 pyjamas (storlek 70, 74 och 80)
6 body m kort ärm (68, 74 och 80, de i 80 var så stora att de inte gick att använda)
1 body m lång ärm (74)
2 underbyxor (74)
5 t-shirt m kort ärm (68-80)
3 t-shirt m lång ärm (68 och 74)
1 klänning (74)
2 hängsleklänningar (74 och 80, den i 80 var så stor att den inte gick att använda)
2 par tights (74)
4 par långbyxor (68 och 74)
1 par jeans (80)
1 sparkdräkt (68, för varm - aldrig använd)
1 tunn kofta i bomullstrikå (74)
1 jacka (80 - fortfarande - 6 månader senare - för stor!)
1 mössa
1 solhatt
1 liten dress med tunika och mamelucker
6 par sockor

1 par sandaler (storlek 20 - jättestora, gick inte använda)
1 par tygskor (storlek 19 - stora men satt kvar på fötterna)
1 par tygskor/tossor (storlek 17/18 - rätt OK)

Som sagt, det var alldeles för mycket, jag använde inte hälften ens. Å andra sidan hade vi tur, Nike blev inte magsjuk och kräktes t ex aldrig. Bäst var den lilla dressen med tunika och mamelucker i tunn trikå (det var det enda plagg pappa köpt till Nike), därefter de tunna kortärmade t-shirtsen och tightsen. Solhatten var också mycket bra att ha.

En del kläder hade jag köpt långt innan vi fick barnbesked men det mesta köpte jag för en spottstyver på rea hos H&M samma dag som vi fick barnbesked (juni). Jag kan inte säga att jag är ledsen för någonting vi köpte. Det Nike inte kunde ha med en gång har hon vuxit i efterhand. Sommarkläder går att ha inomhus på vintern. Nike kan faktiskt fortfarande ha en hel del av plaggen i storlek 68, trots att hon snart är 18 månader.

Tillbaka till:

Uppdaterad 2001-02-26