Tips


Några tips inför resan och hemkomsten:

Inför resan:

 • Gå med på Kinalistan, om du/ni inte gjort det tidigare. På listan finns ca 700 familjer, många med ett eller flera barn från Kina. Det här är ett jättebra sätt att få hjälp, stöd och färsk information om adoptioner från Kina.

  Du kan också gå med i Föreningen KinaBarn, en intresseförening för familjer som har/väntar barn från Kina.

 • Öppna ett konto hos t ex Hotmail och gör en sändlista. På så sätt kan du enkelt och smidigt skicka ett enda mail som når alla mailadresser du lagt på listan. I augusti 2000 kostade det ca 1kr/minut att använda internet i hotellens "Business Center".

 • Var beredd på att kineserna har en annan tidsuppfattning är vad vi har. Själva upplevde vi det som om allting skedde en bra stund före utsatt tid! Det gällde bl a när bagaget skulle hämtas på hotellrummet samt när vi fick barnen! (se vår reseberättelse)

  I Kina:

 • När adoptionshandlingarna skrivs under kommer barnet att få lämna sitt fotavtryck i rött bläck. Tag med ett extra pappersark och se till att få ett eget avtryck! Nikes lilla fotavtryck från dagen vi fick henne är ett underbart litet minne att ha i framtiden.

 • Vi köpte en karta över Hefei och bad vår guide markera var Nike hittades. Det känns viktigt för att kunna visa Nike när hon blir äldre.

 • Be någon ta foton på er tillsammans, hela familjen! Vi tänkte inte på det och upptäckte, när vi kom hem, att det enda fotot vi har på hela familjen tillsammans i Kina är det lilla "passfoto" myndigheten tog, minuterna efter det att vi fått Nike. Tråkigt!

  Hemma:

 • Om ni hämtar ett litet barn, tänk på att det kan vara bra att ha en barnvagn/sulky som går att vända så att barnet åker vänd mot dig/kan se dig under den första tiden. Det kan vara skrämmande att komma ut och åka vagn första gångerna, speciellt i storstadsmiljö!

 • Om barnet har svårt att sova i sin spjälsäng kan fötter på sängen vara bra. Dessa fötter gör att man kan gunga sängen. Vi köpte Vyssan lull-fötter ett par veckor efter det att vi kommit hem och är hemskt nöjda.
  Senast ändrad 28 april 2004